ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ο Σύλλογος Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της  παρουσίασης  της Έκθεσης Ραδιοφώνου του γνωστού συλλέκτη κο. Λύρα Ιωάννη η οποία έγινε σε μια ιδιαίτερη ενθυμητική ατμόσφαιρα  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, από 18/03/2022 έως 29/04/ 2022.

Εκεί μέσα στο πλήθος των ραδιοφώνων,  αναβίωσαν μνήμες δεκάδων ετών από τότε και μέχρι που το ραδιόφωνο, ο Τύπος και η τηλεόραση, γίνονται τρία μέσα ανταγωνιστικά μεταξύ τους, γιατί το ραδιόφωνο παράπλευρα με την μουσική του απόλαυση, είχε  και μεγάλο ειδησεογραφικό περιεχόμενο παρ’ ότι  η τηλεόραση απόκτησε  ένα ισχυρό όπλο την εικόνα.

Η ακουστική αίσθηση με το ραδιόφωνο γίνεται συγχρόνως και οπτικό πεδίο, όπως στο θέατρο και στην τηλεόραση αφού κατανοώντας και απολαμβάνοντας τον ήχο  παρέχεται η δυνατότητα στον ακροατή να ταξιδέψει όπου αυτός θέλει και να δημιουργήσει την δική του φανταστική εικόνα.

Με την απελευθέρωση  της φαντασίας  του ο ακροατής  μπορεί να  απεικονίσει το περιβάλλον του, τους ήρωες και τα σκηνικά όπως ακριβώς αυτός επιθυμεί χωρίς να κατευθύνεται και να καθοδηγείται από την δύναμη της εικόνας η οποία στον ήχο απουσιάζει παντελώς,  με αποτέλεσμα σε κάθε ακουστικό ερέθισμα να παίζει το δικό του έργο στο μυαλό του και να υπεισέρχεται στις προσωπικά επιλεγμένες συγκινήσεις και απολαύσεις.

Έτσι, σ’ ένα τέτοιο  ραδιοφωνικό θέατρο η ακοή μεταμορφώνεται σε όραση, αφήνοντας τη φαντασία μας να παίξει το δικό της θέατρο με τα δικά της σκηνικά και τις δικές της φυσιογνωμίες.

Και βέβαια το Ραδιόφωνο δεν είναι το άμεσα «υπεύθυνο μέσο για την κατάσταση της κοινωνίας», όπως παρουσιάζεται και το διαμορφώνει η τηλεόραση, αλλά χαρακτηρίζεται από την ένταση του λόγου και της μουσικής που μπορεί να μεταδώσει την αμεσότητα αλλά και την υποβολή.

 Ο ακροατής πλάθοντας  τις εικόνες στο μυαλό του μπορεί να διαμορφώσει μόνος του τρόπο ζωής του.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» και συγγραφέας, Μαλλιάς Θεόδωρος, παρουσία του συγγραφέα και ιστορικού κ. Τζανάκου Νίκου, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένου στην κίνηση ανάδειξης του Ολυμπιακού ύμνου ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, αφιέρωσαν το επετειακό βιβλίο-λεύκωμα του «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ» στον συλλέκτη-καλλιτέχνη  Ιωάννη Λύρα που με την προσφορά του στον Πολιτισμό διακατέχεται από την ευαισθησία να κατανοεί και να στηρίζει τις Πολιτιστικές και Καλλιτεχνικές δράσεις του Συλλόγου.

Θερμά συγχαρητήρια στον κο. Λύρα για το σπουδαίο Πολιτιστικό του έργο.